Barolo Riserva DOCG, 2012

Herkomst: Italië
Regio: Piemonte
Type wijn: Rode wijn

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
-35%
16.99
10
.
99
*
0.75 l 1 l = 14.66 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100192006

Aristocratische rijpheid. Piemonte staat vooral om twee dingen bekend: uitstekende truffels en topwijnen. De koning van de rode wijnen is de barolo, geperst van de druif nebbiolo die in heel Piemonte wordt verbouwd en bijzonder veellagige en fascinerende wijnen oplevert. Enkel de wijnen waarvan de kwaliteit goed genoeg is om ze erg lang op eikenhouten vaten te laten rijpen, krijgen het predicaat 'riserva'. De heldere granaatappelrode kleur van deze wijn getuigt is een gevolg van de lange rijping en is typisch voor de druifsoort. In de neus en in de mond betoveren de overdadige aroma's van gedroogd fruit, kersen en bosaardbeien, ondersteund door delicate welriekende toetsen van tabak, klimop en loof. De pittige zuren en stevige looistoffen omlijsten de volle rijke body. De optimale drinktemperatuur is 16 à 18°C. Hij vraagt letterlijk om een stevige maaltijd. Ideaal bij truffels uit de regio, maar ook wildgerechten, lam en ander gekruid voedsel zijn perfecte partners.

Over het wijngebied

Barolo is een dorp in het Italiaanse Piëmonte, een wijngebied ten zuiden van Turijn. Piëmonte betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. In het westen vormen de Alpen namelijk de grens met Frankrijk. De wijngaarden van Barolo liggen op hoogtes tussen de 250 en 450 m, in de heuvels van de Langhe in het Zuiden van Piëmonte. Deze heuvels vormen de natuurlijke afbakening van het wijngebied. De steile hellingen zorgen voor de ideale omstandigheden voor de druiven die er groeien. Samen met de Barbaresco, ook uit Piëmonte, en de Toscaanse Brunello di Montalcino vormt Barolo het trio ‘beste rode wijnen van Italië’.

Over de druifsoort

Nebbiolo: De bekendste en edelste blauwe druifsoort uit Piëmonte. Omwille van de zeer langzame rijping wordt deze als allerlaatste van alle soorten geoogst, eind oktober of zelfs begin november. Barolo bestaat voor 100% uit de nebbiolo-druif. Het is een druifsoort met zeer veel tannine waardoor de wijn best enkele jaren rijpt. De druif ruikt sterk naar rozen, viooltjes en leder.

Serveertemperatuur: Ideaal bij 16 à 18° C

Aanbeveling: Lekker bij de truffels uit de regio, maar ook bij wildgerechten, lam en ander gekruid voedsel

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Piemonte
  • Jaargang: 2012
  • Smaakprofiel: Krachtig en intens
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Nebbiolo
  • Aanbeveling: Kaas, Mediterraanse keuken, Pasta
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Piemonte
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 14 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C