Castell Sant Antoni Cava Gran Brut, 2010

Herkomst: Spanje
Regio: Catalonië
Type wijn: Cava

92 punten Guía Peñín

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
17
.
99
*
0.75 l 1 l = 23.99 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100195773

Deze Cava Gran Brut heeft een fijne pareling met kleine bubbels. In de smaak herken je toetsen van brioche, koekjes en geroosterde noten die te danken zijn aan de lange rijping op fijne gist. De lang aanhoudende nasmaak wordt ondersteund door een verfrissende aciditeit.


92 punten Guía Peñín: De Guía Peñín is een van de bekendste wijngidsen in Spanje en is opgericht door de Spaanse wijnrecensent José Peñín. Elk jaar proeft en beoordeelt hij met zijn team alle Spaanse wijnen aan de hand van een 100-punten-systeem, waarbij onder andere de kleur, geur en smaak van de wijn worden gewaardeerd.


80-89 punten - een zeer goede wijn met bijzondere eigenschappen

90-94 punten - een voortreffelijke en complexe wijn van opmerkelijke kwaliteit

95-100 punten - een uitzonderlijke wijn die uniek is binnen zijn klasse


Over het proces

De productie van cava gebeurt net als bij champagne volgens de ‘méthode traditonelle’. Het is een identiek proces met 2 belangrijke verschillen. De regio of terroir waar de druiven groeien, maar vooral de druiven die gebruikt worden. Er wordt eerst een jonge ‘stille’ wijn gemaakt die gebotteld wordt. Na toevoeging van giststoffen en suikers (dosage) wordt de fles met een kroonkurk afgesloten. Hier ontstaat de tweede gisting op fles. Dit proces wordt de ‘tirage’ genoemd en hier ontstaan de bubbels. Dit proces duurt minimum 9 maanden. Tijdens deze periode vindt eveneens de ‘remuage’ plaats, waarbij flessen met de hals naar beneden worden gestapeld en dagelijks een draai krijgen. Dit zorgt er voor dat de gistcellen die overblijven na de 2e gisting langzaam kunnen zakken naar de hals en op de kurk terechtkomen. Tijdens de ‘dégorgement’ wordt de kurk en de gistcellen bevroren, en kan de ijsprop snel verwijderd worden. Op dit moment kan elk domein zijn geheime mengsel nog gaan toevoegen, bestaande uit suikers, likeuren en alcoholen. Hierna wordt de cava definitief gekurkt.


Over het wijngebied

Cava wordt voornamelijk in de Penedès streek geproduceerd, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Er wordt in Arragon, Estremadura, Navarra, Valencia, Baskenland en Rioja ook op kleinere schaal cava gemaakt, maar Catalonië is goed voor 99% van de productie. Cava krijgt hier sinds 1972 de beschermde herkomstbenaming Cava DO met zich mee, en het gebied beslaat meer dan 35000 hectare.

Weetje: Je kan een echte cava herkennen aan de vierpuntige ster op de onderkant van de kurk.


Over de druifsoorten

macabeo: De macabeo druif wordt laat geoogst en brengt strogele tot amberkleurige wijnen voort. Ze hebben net zoals de xarel-lo een relatief hoog alcoholgehalte en een fruitig aroma. Wijnen gemaakt van de macabeo worden ook best jong gedronken om hun jeugdigheid te bewaren.

Weetje: In Rioja wordt deze druif ‘viura’ genoemd.

xarel-lo: De xarel-lo brengt kracht en alcohol in een cava. De druif wordt aanschouwd als de basis voor een goede cava.

parellada: Deze witte druif geeft frisse tonen van citrus en groene appel aan cava. De druif heeft een dikke schil, waardoor deze goed bestand is tegen ziektes. Wijnen die van de parellada gemaakt zijn, worden best jong gedronken om zo de frisheid te garanderen.

De combinatie van de traditionele druivensoorten macabeo, xarel-lo en parellada is typisch voor cava.


Serveertemperatuur: Serveren bij 6-10°C

Aanbeveling: Perfecte aperitief!

  • Herkomst: Spanje
  • Regio: Catalonië
  • Jaargang: 2010
  • Smaakprofiel: Brut
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Macabeu, xarel-lo, parellada
  • Aanbeveling: Aperitief
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Catalonië
  • Type wijn: Schuimwijn
  • Alcoholpercentage: 12.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 6-10 °C