Cava Arestel Brut

Herkomst: Spanje
Regio: Catalonië
Type wijn: Cava

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
4
.
69
*
0.75 l 1 l = 6.26 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100197422

Subtiel, erg onopvallend in het glas met een bleke goudgele kleur en een subtiele mousse. Zo presenteert deze Arestel cava brut zich. Een fijnparelige perlage nodigt je uit om te proeven. Jeugdige, gistachtige aroma's van groene appel en citrus smaken naar meer. In de mond is hij opwindend en streelt hij de tong met een pittige aciditeit en een milde body. Deze cava is het Spaanse antwoord op champagne en is onmisbaar bij feestelijke gelegenheden. Klink mee op deze sprankelende elegantie!


Over het proces

De productie van cava gebeurt net als bij champagne volgens de ‘méthode traditonelle’. Het is een identiek proces met 2 belangrijke verschillen. De regio of terroir waar de druiven groeien, maar vooral de druiven die gebruikt worden. Er wordt eerst een jonge ‘stille’ wijn gemaakt die gebotteld wordt. Na toevoeging van giststoffen en suikers (dosage) wordt de fles met een kroonkurk afgesloten. Hier ontstaat de tweede gisting op fles. Dit proces wordt de ‘tirage’ genoemd en hier ontstaan de bubbels. Dit proces duurt minimum 9 maanden. Tijdens deze periode vindt eveneens de ‘remuage’ plaats, waarbij flessen met de hals naar beneden worden gestapeld en dagelijks een draai krijgen. Dit zorgt er voor dat de gistcellen die overblijven na de 2e gisting langzaam kunnen zakken naar de hals en op de kurk terechtkomen. Tijdens de ‘dégorgement’ wordt de kurk en de gistcellen bevroren, en kan de ijsprop snel verwijderd worden. Op dit moment kan elk domein zijn geheime mengsel nog gaan toevoegen, bestaande uit suikers, likeuren en alcoholen. Hierna wordt de cava definitief gekurkt.


Over het wijngebied

Cava wordt voornamelijk in de Penedèsstreek geproduceerd, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië. Er wordt in Arragon, Estremadura, Navarra, Valencia, Baskenland en Rioja ook op kleinere schaal cava gemaakt, maar Catalonië is goed voor 99% van de productie. Cava krijgt hier sinds 1972 de beschermde herkomstbenaming Cava DO met zich mee, en het gebied beslaat meer dan 35000 hectare. Je kan een echte cava herkennen aan de vierpuntige ster onderop de kurk.


Over de druifsoorten

 

xarel-lo: De xarel-lo brengt kracht en alcohol in een cava. De druif wordt aanschouwd als de basis voor een goede cava.

parellada: Deze witte druif geeft frisse tonen van citrus en groene appel aan cava. De druif heeft een dikke schil, waardoor deze goed bestand is tegen ziektes. Wijnen die van de parellada gemaakt zijn, worden best jong gedronken om zo de frisheid te garanderen.

macabeo: de macabeo druif wordt laat geoogst en brengt strogele tot amberkleurige wijnen voort. Ze hebben net zoals de xarel-lo een relatief hoog alcoholgehalte en een fruitig aroma. Wijnen gemaakt van de macabeo worden ook best jong gedronken om hun jeugdigheid te bewaren.

Weetje: In Rioja wordt deze druif ‘viura’ genoemd.


De combinatie van de traditionele druivensoorten xarel-lo, parellada en macabeo is typisch voor cava.


Serveertemperatuur: tussen 6-10°C

Aanbeveling: Heerlijk als aperitief of bij zeevruchten

  • Herkomst: Spanje
  • Regio: Catalonië
  • Smaakprofiel: Brut
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Macabeo, xarello, parellada
  • Aanbeveling: Aperitief, Salade, Zeevruchten
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Catalonië
  • Type wijn: Schuimwijn
  • Alcoholpercentage: 11.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 6-10 °C