Champagne Comte de Brismand, Brut Reserve

Herkomst: Frankrijk
Regio: Champagne
Type wijn: Champagne
86 punten Richard Bampfield
Medaille Berliner Wein Trophy

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
13.99*  0.75 l 1 l = 18.66 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100001673

''Pittig en exotisch in de mond. Een toppertje voor wat je ervoor betaalt!''
Bron: Het Laatste Nieuws, 30/12/2016

Een cuvée, gemaakt van pinot noir, pinot meunier en chardonnay, druivensoorten die in deze samenstelling de Champagne een grote finesse geven.

Champagne kan worden onderverdeeld in onder meer demi-sec, brut en brut nature. Een demi-sec is vrij zoet met 33 tot 50 gram suiker, terwijl een brut minder dan 15 gram suiker bevat en bij een brut nature géén suiker wordt toegevoegd.

 


86 punten Richard Bampfield: De Britse Richard Bampfield is als 'Master of Wine' een autoriteit in het proeven en beoordelen van wijn. Bampfield beoordeelt wijn aan de hand van een 100-punten-systeem, waarbij onder andere de kleur, geur en smaak van de wijn worden gewaardeerd.


80-84 punten - een solide, goede wijn

85-89 punten - een zeer goede wijn met bijzondere eigenschappen

90-94 punten - een buitengewoon goede wijn met een superieur karakter

95-100 punten - een opmerkelijk grootse wijn van topklasse


Over het wijngebied

De Champagnestreek in het noorden van Frankrijk, is vanouds bekend voor haar edele, erg lang levende schuimwijnen. Deze bestaan meestal uit hoofdzakelijk de druifsoorten chardonnay, pinot noir en pinot meunier, en worden na het traditionele gistingsproces, de dubbele fermentatie, gebotteld. Niet zonder reden, want de kalkhoudende bodem en het erg milde klimaat van de streek zorgen ervoor dat de druiven zachtjes rijpen. Dit maakt het een uitstekend vertrekpunt voor de vinificatie van de neutrale, zure basiswijn. Het druivensap wordt in gistkuipen vergist om een niet-mousserende basiswijn te verkrijgen met een alcoholgehalte van ongeveer 9 %. Tijdens de tweede gisting op afgesloten flessen, worden gedurende ongeveer een maand suikers en gistorganismen toegevoegd (liqueur de tirage), waarbij de gistachtige secundaire aroma's mooi naar voren komen. Daarna geldt een bewaartijd van ten minste vijftien maanden in koude, krijtachtige kelders. Hoe langer de wijn blijft liggen, hoe complexer de smaken worden. De flessen worden schuin bewaard met de hals naar beneden en worden regelmatig gedraaid, zodat het bezinksel van dode gistorganismen mooi in de hals verzamelt. Tot slot wordt het bezinksel verwijderd door het te bevriezen. De druk van het gas zorgt ervoor dat het ijsblokje wordt uitgeworpen bij opening van de fles. De fles wordt bijgevuld met een likeur de dosage. Afhankelijk van het type Champagne bevat de likeur een bepaald percentage rietsuiker. De fles wordt definitief afgesloten met een traditionele kurk en een metalen draadkorfje.

Champagnes en kwalitatieve schuimwijnen worden gemaakt via deze méthode traditionnelle, ook wel de méthode champenoise genoemd. Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alleen wijn uit de wijnstreek Champagne mag officieel de naam Champagne dragen. Mousserende wijnen uit andere Franstalige streken worden onder meer Crémant genoemd.


Over de druifsoorten

pinot noir: De pinot noir is een blauwe druifsoort met dunne schil die erg delicaat en moeilijk te verbouwen is. Pinot noir zorgt voor wijnen met voldoende subtiliteit en soepel fruit die bijzonder goed kunnen ouderen.

pinot meunier: Dit is een vroegrijpe druif die winterhard is en dus goed tegen voorjaarsvorst kan. Hierdoor groeit ze goed in het noorden van Frankrijk. De druif draagt bij aan de aroma's en fruitigheid van de Champagne.

chardonnay: Chardonnay is een van de bekendste witte druivensoorten ter wereld, simpelweg omdat ze internationaal sinds 1980 bijna in alle wijnbouwgebieden voorkomt. Dit komt omdat de druifsoort zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving. De chardonnay gedijt echter bijzonder goed op kalkgrond, die in de Champagnestreek alom aanwezig is.


Serveertemperatuur: serveren bij 6-10°C

Aanbeveling: Dankzij zijn bijzondere karakter en zijn typische aroma is deze Champagne ideaal als aperitief of bij speciale lichte gerechten.

  • Herkomst: Frankrijk
  • Regio: Champagne
  • Smaakprofiel: Brut
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Pinot noir, pinot meunier, chardonnay
  • Aanbeveling: Salade, Zeevruchten, Vis
  • Onderscheiding: 86 punten Richard Bampfield, Medaille Berliner Wein Trophy
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Champagne
  • Type wijn: champagne
  • Alcoholpercentage: 12 % vol.
  • Serveertemperatuur: 6-10 °C