Champagne Henri Delattre Premier Cru brut

Herkomst: Frankrijk
Regio: Champagne
Type wijn: Champagne

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
15.99*  0.75 l 1 l = 21.32 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100199760

Een grandioze Premier Cru Champagne. In het glas schittert deze Champagne helder strogeel met een vleugje goud. In de neus herken je aroma's van appel en peer die zich vermengen met de kruidige toetsen van kaneel en nootmuskaat alsook prachtige nootachtige en licht kruidige aroma's. Een vleugje minerale toetsen vullen deze mengeling aan zodat een elegante, goed gestructureerde Champagne met een gemiddelde body ontstaat. Zijn aciditeit is goed geïntegreerd, stimulerend, maar helemaal niet zwaar. De smaak is harmonisch, elegant en betoverend met een lange en bittere aromatische afdronk.


‘Blanc de noirs’ betekent witte wijn van blauwe druiven. De term wordt vooral gebruikt bij Champagne. Om een ‘Blanc de noirs’ te verkrijgen, moet men direct na het persen de schillen van de druiven verwijderen om te vermijden dat de blauwe schil nog kleur afgeeft aan de wijn. Hoe sneller men de schil verwijdert, hoe bleker de kleur. Vandaar de kleurschakering van wijnen van lichtpaars tot abrikooskleurig.


Over het proces

Champagnes en kwalitatieve schuimwijnen worden gemaakt via de ‘méthode traditionnelle’, ook wel de ‘méthode champenoise’ genoemd: Het druivensap (de basiswijn) wordt in gistkuipen vergist om een niet-mousserende basiswijn te verkrijgen met een alcoholgehalte van ongeveer 9 %. Tijdens de tweede gisting op afgesloten flessen, worden gedurende ongeveer een maand suikers en gistorganismen toegevoegd (liqueur de tirage), waarbij de gistachtige secundaire aroma's mooi naar voren komen.

Daarna geldt een bewaartijd van ten minste vijftien maanden in koude, krijtachtige kelders. Hoe langer de wijn blijft liggen, hoe complexer de smaken worden. De flessen worden schuin bewaard met de hals naar beneden en worden regelmatig gedraaid, zodat het bezinksel van dode gistorganismen mooi in de hals verzamelt. Tot slot wordt het bezinksel verwijderd door het te bevriezen. De druk van het gas zorgt ervoor dat het ijsblokje wordt uitgeworpen bij opening van de fles. De fles wordt bijgevuld met een liqueur de dosage. Afhankelijk van het type Champagne bevat de liqueur een bepaald percentage rietsuiker. De fles wordt definitief afgesloten met een traditionele kurk en een metalen draadkorfje.


Champagne kan men onderverdelen in verschillende types; doux, demi-sec, sec, brut, extra brut en brut nature. Dit onderscheid ontstaat door de toevoeging van de ‘liqueur de dosage’, een mengeling van wijn en suiker. Afhankelijk van het aandeel suiker bekomt men eerder een zoete of een droge Champagne die een bepaald aandeel suiker bevat.

Doux: Heel zoet met meer dan 50 gram suiker per liter
Demi-sec: Vrij zoet met 33 tot 50 gram suiker per liter
Sec: Droog met tussen 17 en 32 gram suiker per liter
Extra dry: tussen 12 en 17 gram suiker per liter
Brut: Heel droog met minder dan 12 gram suiker per liter
Extra brut: Extra droog, met 0 tot 6 gram suiker per liter
Brut nature: Extra droog, zonder toegevoegde suikers


Over het wijngebied

De Champagnestreek in het noorden van Frankrijk, is vanouds bekend voor haar edele, erg lang levende schuimwijnen. Deze bestaan meestal uit hoofdzakelijk de druifsoorten chardonnay, pinot noir en pinot meunier, en worden na het traditionele gistingsproces, de dubbele fermentatie, gebotteld. Niet zonder reden, want de kalkhoudende bodem en het erg milde klimaat van de streek zorgen ervoor dat de druiven zachtjes rijpen. Dit maakt het een uitstekend vertrekpunt voor de vinificatie van de neutrale, zure basiswijn. Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alleen wijn uit de wijnstreek Champagne mag officieel de naam Champagne dragen. Mousserende wijnen uit andere Franstalige streken worden onder meer Crémant genoemd.


Over de druifsoorten

pinot noir: De pinot noir is een blauwe druifsoort met dunne schil die erg delicaat en moeilijk te verbouwen is. Pinot noir zorgt voor wijnen met voldoende subtiliteit en soepel fruit die bijzonder goed kunnen ouderen.

pinot meunier: Dit is een vroegrijpe druif die winterhard is en dus goed tegen voorjaarsvorst kan. Hierdoor groeit ze goed in het noorden van Frankrijk. De druif draagt bij aan de aroma's en fruitigheid van de Champagne.

chardonnay: Chardonnay is een van de bekendste witte druivensoorten ter wereld, simpelweg omdat ze internationaal sinds 1980 bijna in alle wijnbouwgebieden voorkomt. Dit komt omdat de druifsoort zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving. De chardonnay gedijt echter bijzonder goed op kalkgrond, die in de Champagnestreek alom aanwezig is.


Serveertemperatuur: De aroma’s van deze champagne ontplooien zich het best op de aanbevolen serveertemperatuur van 6-8°C

Aanbeveling: Geniet van deze bubbels bij fijne gerechten met vis en schaaldieren of bij wit vlees. Of drink hem puur bij feestelijke gelegenheden.

  • Herkomst: Frankrijk
  • Regio: Champagne
  • Smaakprofiel: Brut
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Pinot noir, pinot meunier, chardonnay
  • Aanbeveling: Aperitief
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Champagne
  • Type wijn: champagne
  • Alcoholpercentage: 12 % vol.
  • Serveertemperatuur: 6-10 °C