Corte alle Mura Chianti Riserva DOCG, 2014

Herkomst: Italië
Regio: Toscane, Chianti
Type wijn: Rode wijn
86 punten Richard Bampfield
Medaille Berliner Wein Trophy

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
5.99*  0.75 l 1 l = 7.99 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100004770

Deze fijne, robijnrode Chianti riserva met zachte sinaasappelnuance overtuigt met zijn elegante kersenaroma en zachte tannine. De droge wijn heeft een intense finale. In 2016 won hij een gouden medaille op de Berliner Wein Trophy.


"Goede chianti staat bekend om zijn lichte kersensmaak en verfrissende aard en is zowel alleen als bij Italiaanse gerechten uiterst bevredigend. Deze chianti is een goed voorbeeld dat zijn Riserva status volledig verdient. Hij heeft een goede smaak en een droge, eetlustopwekkende afdronk." Richard Bampfield.


86 punten Richard Bampfield: De Britse Richard Bampfield is als 'Master of Wine' een autoriteit in het proeven en beoordelen van wijn. Bampfield beoordeelt wijn aan de hand van een 100-punten-systeem, waarbij onder andere de kleur, geur en smaak van de wijn worden gewaardeerd.


80-84 punten - een solide, goede wijn

85-89 punten - een zeer goede wijn met bijzondere eigenschappen

90-94 punten - een buitengewoon goede wijn met een superieur karakter

95-100 punten - een opmerkelijk grootse wijn van topklasse


Over het wijngebied

Deze wijn komt uit Toscane, één van de bekendste Italiaanse wijnstreken. Sinds de tijd van de Etrusken wordt er al wijn verbouwd op de heuvels. Toscane is centraal gelegen in Italië en de bodem bevat veel ijzer, koper, pyriet, mangaan en calcium. Het klimaat is er vrij warm. De bekende Toscaanse heuvels hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen die er worden geproduceerd. De hogere wijngaarden zijn namelijk koeler en wijnen die hieruit voortvloeien zijn van betere kwaliteit dan de druiven die lager liggen.

De rode wijnen van Toscane worden hoofdzakelijk van de Sangiovese druif gemaakt. De belangrijkste witte druifsoort is de Vernaccia.

Chianti is een wijnbouwgebied in Toscane, ten zuiden van de stad Firenze. Tegenwoordig worden Chiantiwijnen in een groter deel van Toscane geproduceerd, in een gebied dat zich uitstrekt van Pisa tot Arezzo. De wijnstreek is van noord naar zuid ongeveer 160 km lang en is daarmee groter dan Bordeaux in Frankrijk.


Over de druifsoort

sangiovese: deze bekende blauwe druif uit Toscane brengt fruitige, geurige en evenwichtige wijnen voort van hoge kwaliteit. Door zijn erg dunne schil is deze druif zeer gevoelig voor grauwe schimmel. Daarnaast is hij is ook gevoelig voor factoren zoals ondergrond en klimaat. Afhankelijk van de plaats waar hij groeit, komt de rijping op verschillende momenten voor, maar het blijft een trage groeier, dus de rijping vindt meestal laat plaats. De wortels gaan zeer diep waardoor ze veel water kunnen opnemen, en extreme droogtes goed aankunnen. Hierdoor kan de opbrengst vrij hoog zijn.

Een ondergrond van leem lijkt hier de beste garantie te bieden voor een goede kwaliteit, terwijl een hoge ligging minder wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen. De sangiovese druif brengt wijnen voort met een gemiddelde tot dieprode kleur, een redelijk hoge zuurtegraad en een variabel gehalte aan fruit en tannines.

Weetje: De naam komt van sanguis Jovis (bloed van Jupiter)


Serveertemperatuur: Deze wijn smaakt hemels bij een schenktemperatuur van 16-18 °C.

Aanbeveling: Drink deze chianti in het gezelschap van wildgerechten, kruidige kazen of fijne chocoladedesserts.

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Toscane
  • Jaargang: 2014
  • Smaakprofiel: Krachtig en intens
  • Inhoud: 0,75 l
  • Aanbeveling: Wild, Kaas, Steaks
  • Onderscheiding: 86 punten Richard Bampfield, Gouden medaille Berliner Wein Trophy 2016
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Toscane, Chianti
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 13 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C