Louis Irion, Alsace Grand Cru Vorbourg AOC, 2011

Herkomst: Frankrijk
Regio: Elzas
Type wijn: Witte wijn

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
-30% 13.99 9.79*  0.75 l 1 l = 13.06 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100224780

Deze zeer speciale Grand Cru Vorbourg presenteert zich elegant goudgeel. De complexiteit van deze wijn komt tot uiting in geur en smaak. Intense aroma’s van abrikoos en mango worden aangevuld met een enorme viscositeit, een harmonisch geïntegreerde zuurtegraad en een matige alcoholsmaak. De restsuikers brengen extra volume in deze glamoureuze wijn. Er is een lange en volumineuze afdronk.


Over het wijndomein

In Riquewihr, een drukbezocht en charmant wijndorp in de Alsace ligt het wijnhuis ‘Dopff en Irion’, waar deze wijn geproduceerd wordt. Het wordt gerund door Alex Heinrich, ook directeur van de prestigieuze ‘Pfaffenheim-kelder’.


Over het wijngebied

De regio Alsace, of Elzas, is internationaal bekend voor erg complexe rijke witte wijnen. Het is een strook met hoogtes en laagtes in het noordoosten van Frankrijk, aan de linkeroever van de Rijn, die de grens met Duitsland vormt. Het klimaat is droog met een warme lente, een zonnige zomer, een lange zachte herfst en een koude winter. Dit is een zeer gunstig klimaat voor de wijnbouw. De regio kent bovendien heel wat verschillende soorten bodems: vulkanisch, zandsteen, graniet, leisteen, mergel, kiezel, kalksteen, klei enzovoort. Deze bodemsoorten overlappen elkaar meestal, wat het mogelijk maakt om van één druivensoort een groot aantal wijnen te maken met een uniek karakter.

‘Grand Cru’ betekent letterlijk ‘grote oogst’, waarbij ‘groot’ staat voor de kwaliteit van de oogst. Afhankelijk van regio heeft de term nog licht nuances in haar betekenis. In de Elzas staat de term synoniem voor een uitstekende wijngaard met een eigen Appellation d’Origine Contrôlée. Grand Cru-wijnen zijn enkel gemaakt met bepaalde druifsoorten vanop geselecteerde Elzas-sites. De riesling, pinot gris, gewürztraminer en muscat à petits grains worden beschouwd als de 'vier edele druiven' van de Elzas. Enkel deze druiven mogen gebruikt worden bij de productie van een Grand Cru. Bovendien moeten ze uit een uitstekende wijngaard komen, die bij wet wordt vastgelegd. Dit omdat de bodemsamenstelling in deze regio enorm varieert en dat proef je in de verschillende Grand Crus uit de Elzas.


Over de druifsoort

pinot gris: Dit is een druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar tegenwoordig internationaal geteeld wordt en bijvoorbeeld ook in Italië hoge toppen scheert onder de naam pinot grigio. De kleur varieert van grijsblauw tot roodbruin. De pinot gris druif staat bekend om zijn smaakvolle aroma’s met flink wat suikers en relatief weinig zuren. In koelere streken is het niet altijd evident om deze druif te telen. De compacte trossen zijn kwetsbaar voor rotting, vooral als er regenwater tussen de vruchten blijft hangen. Door de vrees voor najaarsregen worden de druiven meestal al vrij vroeg geplukt. Daardoor hebben niet alle aroma’s zich kunnen ontwikkelen, met eerder neutralere wijnen als resultaat. In de Elzasoogst men de druif echter liefst zo laat mogelijk, vandaar dat het ras in deze regio vaak een milde tot zoete smaak heeft.


Serveertemperatuur: De optimale serveertemperatuur bedraagt 10 tot 12°C.

Aanbeveling: Een perfecte wijn voor een speciale gelegenheid. Lekker als aperitief of bij het dessert.

  • Herkomst: Frankrijk
  • Regio: Elzas
  • Jaargang: 2011
  • Smaakprofiel: Vol en rond
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: pinot gris
  • Aanbeveling: Kaas, Aperitief
  • Type wijn: Witte wijn
  • Alcoholpercentage: 14 % vol.
  • Serveertemperatuur: 10-13 °C