Torrito del Falco Sagrantino di Montefalco DOCG, 2011

Herkomst: Italië
Regio: Umbrië
Type wijn: Rode wijn

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 2 werkdagen bij jou
11.99*  0.75 l 1 l = 15.99 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100180737

Deze wijn heeft de typische donkere robijnrode kleur met een zweem van granaatappel door zijn intussen respectabele leeftijd. In de neus een aanzet van rijpe toetsen van zwarte bes, gedroogde pruimen, leer en jeneverbes; deze aroma’s komen ook in de smaak terug. Daarnaast pakt hij uit met kruidige toetsen, een gronderige afdronk en met een body om trots op te zijn vol pittige tannines en een schitterende aciditeit. Ondanks zijn leeftijd smaakt deze wijn nog vrij jong en kan hij met gemak nog jaren worden bewaard.


Over het wijngebeid

DOC Montefalco is een appellatie in Umbrië voor rode en -sinds 1990 ook- witte wijnen. De rode wijnen bevatten verplicht een blend van hoofdzakelijk sangiovese (60-70%) en sagrantino (10-15%), met een overige aanvulling naar keuze.

Umbrië is een heuvelachtig, oorspronkelijk vulkanisch gebied waarin landbouw de hoofdrol speelt. Het beschikt over ruim 16 500 ha aan wijngaarden. Dankzij het ideale klimaat voor de wijnbouw en de sterke ontwikkeling van moderne vinificatieprocessen, heeft Umbrië zich sinds de 19de eeuw kunnen ontwikkelen tot een kleine maar belangrijke wijnregio met enkele wereldberoemde wijnen. 11 Umbrische wijngebieden waaronder Montefalco hebben een DOC-status (Denominazione di Orgine Controllata) toegekend gekregen, de wettelijke aanduiding voor een gecontroleerde oorsprongsbenaming.


Over de druifsoorten

sangiovese: Deze bekende blauwe druif uit Toscane brengt fruitige, geurige en evenwichtige wijnen voort van hoge kwaliteit. Door zijn erg dunne schil is deze druif zeer gevoelig voor grauwe schimmel. Daarnaast is hij is ook gevoelig voor factoren zoals ondergrond en klimaat. Afhankelijk van de plaats waar hij groeit, komt de rijping op verschillende momenten voor, maar het blijft een trage groeier, dus de rijping vindt meestal laat plaats. De wortels gaan zeer diep waardoor ze veel water kunnen opnemen en extreme droogtes goed aankunnen. Hierdoor kan de opbrengst vrij hoog zijn.

Een ondergrond van leem biedt hier de beste garantie te bieden voor een goede kwaliteit, terwijl een hoge ligging minder wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen. De sangiovese druif brengt wijnen voort met een gemiddelde tot dieprode kleur, een redelijk hoge zuurtegraad en een variabel gehalte aan fruit en tannines.

Weetje: De naam komt van ‘sanguis Jovis’ (bloed van Jupiter)


Serveertemperatuur: serveren bij 16 à 18°C

Aanbeveling: Je kunt er nu reeds van genieten bij bijvoorbeeld een malse entrecôte, ragout van wild zwijn of een vegetarisch stoofpotje, of je kunt ervoor kiezen om de wijn nog jaren te bewaren.

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Umbrië
  • Jaargang: 2010
  • Smaakprofiel: Krachtig en intens
  • Inhoud: 0,75 l
  • Aanbeveling: Rood vlees, Wild, Lamsvlees
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Umbrië
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 14.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C