Valpolicella Ripasso DOC Classico Superiore, 2014

Herkomst: Italië
Regio: Venetië
Type wijn: Rode wijn

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
7.99*  0.75 l 1 l = 10.66 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100175331

Met de ripasso-methode worden rijke wijnen geproduceerd. ‘Ripasso’ betekent letterlijk ‘herpasseren’ en wijst op de bijzondere totstandkoming van deze wijn.

Het is een wijn gemaakt van Valpolicella die door de toevoeging van oude druivenschillen of ‘most’ van Amarone, een tweede gisting ondergaat. Amarone wordt gemaakt van met de hand geplukte blauwe druiven (hoofdzakelijk corvina, rondinella en molinara) die 1 tot 3 maand gedroogd worden, waardoor de concentratie aan suikers stijgt. De gisting met de Valpolicella wordt voortgezet tot bijna alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierdoor stijgt ook het alcoholpercentage van de wijn. Er ontstaat een verrassende combinatie van frisheid en elegantie. Deze wijn heeft een intense geur van rijpe pruimen, braambessen, zwarte kersen en chocolade. In de mond overtuigt hij bovendien met een stevige body en goed geïntegreerde, zachte tannines, evenwichtige zuren en veel extract door de lange gisting op droesem. Erg fluwelig en vol van smaak, en tegelijkertijd ook bijzonder levendig met een lange, kruidige afdronk. Een toegankelijke wijn die nooit saai wordt.


Over het wijngebied

Valpolicella DOC in Venetië is een strook van ongeveer 40 kilometer in het noorden van Italië, ten oosten van het Gardameer. Het staat qua grootte op de vierde plaats van de Italiaanse appellaties en wordt ook wel ‘de parel van Verona’ genoemd. In het noorden van de regio vinden we de beste wijngaarden terug met bodems die bestaan uit vruchtbare aangeslibde vlakten. Daarnaast zorgt de koele wind vanaf het Gardameer voor een langzame rijping. Dit verklaart de verfijnde aroma’s van de druiven.


Over de druifsoorten

corvina verenose

Deze blauwe druifsoort van Kroatische oorsprong komt vooral voor in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druif is laag in tannine, maar aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit.

 

rondinella: Deze druif wordt wel eens het kleine broertje van de corvina veronese genoemd. Ze is geschikt om licht, sappig kersenfruit aan te leveren. Eveneens laag in tannine en medium body. Het is een autochtoon druivenras uit Veneto met een hoge productie.

molinara Dit druivenras vormt traditioneel een tripartite met de druifsoorten corvina veronese en rondinella. Ze zorgt voor een gebalanceerde zuurtegraad in de klassieke blends van valpolicella en bardolino wijnen.

 


Serveertemperatuur: Deze wijn wordt best gedronken op een temperatuur van 16 – 18°C.

Aanbeveling: lekker bij rood vlees of rijpe kazen.

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Venetië
  • Jaargang: 2014
  • Smaakprofiel: Krachtig en intens
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Cuvée: corvina, rondinella, molinara
  • Aanbeveling: Rood vlees, Kaas
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Venetië
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 13.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C