Vino Nobile di Montepulciano DOCG, 2013

Herkomst: Italië
Regio: Toscane
Type wijn: Rode wijn

 

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 2 werkdagen bij jou
6
.
49
*
0.75 l 1 l = 8.66 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100004467

Een zijdezachte edele wijn die donker robijnrood glinstert in het glas met granaatrode accenten. In de neus is hij enorm complex met kruidige tonen van peper, rode kers en viooltjes. Een goed geïntegreerde zuurtegraad en tannines zorgen voor frisheid in combinatie met en een volwassen karakter. De Vino Nobile behoort met o.a. de brunello di Montalcino, de barolo en de bolgheri tot de beste wijnen van Italië.


Over het wijngebied

Deze wijn komt uit Toscane, één van de bekendste Italiaanse wijnstreken. Sinds de tijd van de Etrusken wordt er al wijn verbouwd op de heuvels. Toscane is centraal gelegen in Italië en de bodem bevat veel ijzer, koper, pyriet, mangaan en calcium. Het klimaat is er vrij warm. De bekende Toscaanse heuvels hebben een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen die er worden geproduceerd. De hogere wijngaarden zijn namelijk koeler en wijnen die hieruit voortvloeien zijn van betere kwaliteit dan de druiven die lager liggen.

De rode wijnen van Toscane worden hoofdzakelijk van de Sangiovese sangiovese druif gemaakt. De belangrijkste witte druifsoort is de Vernaccia.

Het pittoreske stadje Montepulciano in het hart van het wijngebied Toscane biedt uitstekende voorwaarden voor de teelt van sangiovese. De kwalificatie DOCG bevestigt de beschermde oorsprongsbenaming van de wijn. In Montepulciano produceert men ook Chianti en de Rosso di Montepulciano.


Over de druifsoort

sangiovese: Deze bekende blauwe druif uit Toscane brengt fruitige, geurige en evenwichtige wijnen voort van hoge kwaliteit. Door zijn erg dunne schil is deze druif zeer gevoelig voor grauwe schimmel. Daarnaast is hij is ook gevoelig voor factoren zoals ondergrond en klimaat. Afhankelijk van de plaats waar hij groeit, komt de rijping op verschillende momenten voor, maar het blijft een trage groeier, dus de rijping vindt meestal laat plaats. De wortels gaan zeer diep waardoor ze veel water kunnen opnemen, en extreme droogte goed aankunnen. Hierdoor kan de opbrengst vrij hoog zijn.

Een ondergrond van leem lijkt hier de beste garantie te bieden voor een goede kwaliteit, terwijl een hoge ligging minder wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen. De sangiovese druif brengt wijnen voort met een gemiddelde tot dieprode kleur, een redelijk hoge zuurtegraad en een variabel gehalte aan fruit en tannines.

Weetje: De naam komt van sanguis Jovis , ‘bloed van Jupiter’


Serveertemperatuur: Deze wijn wordt best geserveerd op 16-18 ° C.

Aanbeveling: past uitstekend bij antipasti, Italiaanse salami of pasta

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Toscane
  • Jaargang: 2014
  • Smaakprofiel: Vol en stevig
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: prugnolo gentile, canaiolo, mammolo
  • Aanbeveling: Rood vlees, Lamsvlees, Pasta
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 13.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C