Tenuta Pule Valpolicella Ripasso Classico Superiore DOC, 2013

Herkomst: Italië
Regio: Veneto
Type wijn: Rode wijn
86 punten Richard Bampfield
Medaille Berliner Wein Trophy

75 cl
Productinformatie

Verkrijgbaar: Online
Levering: Binnen 3 werkdagen bij jou
7.99*  0.75 l 1 l = 10.66 Incl. BTW.  Excl. Verzendkosten

Verzendkosten en leveringstermijn

Artikelnummer:100007648

"In het verleden werd Valpolicella ofwel in zijn typisch lichte stijl geperst of tot een zware Amarone gemaakt. In de laatste jaren werd de Ripasso-stijl echter populairder aangezien deze stijl hier net tussenin zit. Zijn rijke en soepele karakter maken hem bovendien erg aantrekkelijk. Met aroma's van zoet fruit en relatief droge afdronk past hij uitstekend bij kaas." - Richard Bampfield


86 punten Richard Bampfield: De Britse Richard Bampfield is als 'Master of Wine' een autoriteit in het proeven en beoordelen van wijn. Bampfield beoordeelt wijn aan de hand van een 100-punten-systeem, waarbij onder andere de kleur, geur en smaak van de wijn worden gewaardeerd.


80-84 punten - een solide, goede wijn
85-89 punten - een zeer goede wijn met bijzondere eigenschappen
90-94 punten - een buitengewoon goede wijn met een superieur karakter
95-100 punten - een opmerkelijk grootse wijn van topklasse


Met de Ripasso-methode worden rijke wijnen geproduceerd die niet zo droog zijn als jonge Valpolicella. ‘Ripasso’ betekent letterlijk ‘herpasseren’, en wijst op de bijzondere totstandkoming van deze wijn. Uitsluitend de beste jonge Valpolicella wordt vermengd met de uitgeperste en gedroogde druivenschillen waarvan de wereldberoemde Amarone wijn is gemaakt. Hierdoor ontstaat er een tweede gisting. Om die reden wordt Ripasso wijn ook de ‘baby-Amarone’ genoemd, boordevol kracht en fruit. Onze Valpolicella Ripasso smaakt zowel naar vers als gedroogd fruit en heeft een fijne textuur in de mond dankzij de rijping op eiken vaten.


Over het wijngebied

Valpolicella is een strook van ongeveer 40 kilometer in het Noorden van Italië, ten oosten van het Gardameer. Het staat qua grootte op de vierde plaats van de Italiaanse appellaties en wordt ook wel de ‘parel van Verona’ genoemd. De vermelding ‘classico’ wijst op de productie in het hart van de historische zone. In het Noorden van de regio vinden we de beste wijngaarden terug met bodems die bestaan uit vruchtbare aangeslibde vlakten. Daarnaast zorgt de koele wind vanaf het Gardameer voor een langzame rijping. Dit verklaart de verfijnde aroma’s van de druiven.


Over de druifsoorten

corvina veronese: Deze blauwe druifsoort van Kroatische oorsprong komt vooral voor in het noordoosten van Italië, in de provincie Veneto. De druif is laag in tannine, maar aromatisch met tonen van amandelen, kersen en ander rood fruit.

rondinella: Deze druif wordt wel eens het kleine broertje van de corvina veronese genoemd. Ze is geschikt om licht, sappig kersenfruit aan te leveren. Eveneens laag in tannine en medium body. Het is een autochtoon druivenras uit Veneto met een hoge productie.

molinara: Dit druivenras vormt traditioneel een tripartite met de druifsoorten corvina veronese en rondinella. Ze zorgt voor een gebalanceerde zuurtegraad in de klassieke blends van Valpolicella en Bardolino wijnen.


Serveertemperatuur: Tussen 16 en 18°C

Aanbeveling: rood vlees

  • Herkomst: Italië
  • Regio: Veneto
  • Jaargang: 2012
  • Smaakprofiel: Krachtig en intens
  • Inhoud: 0,75 l
  • Druifsoort: Corvina, rondinella, molinara
  • Aanbeveling: Kaas, Rood vlees
  • Onderscheiding: 86 punten Richard Bampfield, Zilveren medaille Berliner Wein Trophy 2016
  • Allergenen: bevat sulfieten
  • Aanvulling: Venetië
  • Type wijn: Rode wijn
  • Alcoholpercentage: 13.5 % vol.
  • Serveertemperatuur: 16-18 °C